Berömda orkester-framträdanden på scenen

Pigga och duktiga orkestrar kan göra lika mycket för sin publik som en artist. Ofta samarbetar de till och med med en artist och gör konserten ännu livligare. Både i Sverige och utomlands har vi de senaste åren fått bevittna många duktiga orkestrar, nya som gamla, kända som okända. Resultatet är att de fått mycket gott betyg både av press och publik.

BBC Proms London

Det här är ett annorlunda framträdande då BBC Proms är ett åtta veckors långt event som tar plats på olika platser i den brittiska huvudstaden. Det är främst konserter som spelas av olika orkestrar men även andra små event som pågår under de åtta veckorna. Många konserter tar plats i parkerna som exempelvis Hyde Park, men framför allt är konserten i Royal Albert Hall den mest kända. Proms börjar i mitten på juli och slutar strax innan mitten på september och det är just den dagen som det sänds live i BBC. Varje år är annorlunda eftersom olika artister också medverkar tillsammans med orkestrarna. Eftersom de senaste årens coronapandemi har satt käppar i hjulen på alla möjliga framträdanden så kommer Proms under 2022 slå på stort, men vi minns självklart också Proms 2019 med Jennifer Johnston och det otippade Bournemouth Symphony Orchestra.

Den digitala nationaldagskoncerten med Benjamin Ingrosso 2021

Under 2020 var det full pandemi och nationaldagsfirandet var på de flesta håll helt inställt. Men då kom de Kungliga Filharmonikerna på att de skulle framträda digitalt från koncerthuset med några riktigt bra bitar. Det hela blev en stor succé då många vid den tidpunkten var oroliga för vad som komma skulle och folk låg sjuka världen över. Att då kunna lyssna på vacker musik var en lisa för själen.

2021 var det fortfarande pandemi men koncerterna fortgick, i alla fall vissa, på digitalt vis. En av dessa skedde på nationaldagen, vilket blir allt mer populärt i Sverige. Under 2021 spelade Kungliga Filharmonikerna i Konserthuset i Stockholm – tillsammans med Benamin Ingrosso. Koncerten blev så populär att han faktiskt har tre ytterligare koncerter inbokade under 2022 tillsammans med filharmonikerna. De är värda ett besök när du numera kan gå på koncert utan att bekymra dig för mycket om smittorisk eller jobbiga munskydd.

Ludovico Einaudi i Köpenhamn 2016

Italien har många riktigt duktiga klassiska kompositörer men landet har även några riktiga höjdare som lever. En av dessa är Ludovico Einaudi som har många strängar på sin lyra, så att säga. Förr många betraktas han som en förrädare av klassisk italiensk musik då han blandar och mixar många olika stilar och sätt, men om du verkligen lägger örat till hans musik kommer du att njuta för fulla muggar. En av hans mest berömda koncerter var i Köpenhamn under vintern 2016. Den vackra musiken blev en succé för många nya intresserade och det har gjort att han har mängder av koncerter inbokade under 2022 och 2023 i hela Norden. Ludovico Einaudi är även soloartist och har en över 25 år lång karriär bakom sig. Seven Days Walking är ett av hans stora album så kanske du ska ta en lov till Spotify och tjyvlyssna lite på honom så du vet vad du har att vänta dig om du köper en biljett.

Schalger med MAX RAABE & PALAST ORCHESTER i Oslo

Oslos koncerthus är inte speciellt gammalt men det har redan blivit vida känt ute i världen. Här har det hållits, det hålls och det kommer att hållas en rad fantastiska koncerter med orkesterar och artister från världens alla hörn. Ett orkesterframträdande med schlagerkänsla och ett historiskt ögonblick som norrmännen själva beskriver det är det med Max Raabe & PALAST ORCHESTER som under september 2018 gjorde ett fantastiskt framträdande för alla schlagerfans. Max Raabe är en tysk sångare som genom åren specialiserat sig på schlagerlåtar. Han har fortsatt att sjunga ända sedan starten 1986 när han formade orkestergruppen Palast Orchester. De har tillsammans uppträtt runt om i Europa och även i flera filmer, speciellt tyska. De har till och med sjungit på Dita Von Teese och Marilyn Mansons bröllop! Schlagereventet i Oslos koncerthus drog till sig många schlagerfantaster som sjöng med i låtarna om och om igen.