Konserttips

Att se en riktigt välspelad konsert från en orkester är verkligen en speciell upplevelse. Idag behöver du inte ens vara på plats utan du kan se dessa framträdanden via streamingtjänster som Youtube. Det ger dig i alla fall en idé om hur det låter. Det finns många framträdanden som har varit mycket uppmärksammade och hyllade i dessa musikaliska kretsar. Här listar vi några av de främsta.

Njut av ett mästerverk från Bavarian Radio Symfoni orkester

Om du vill se när en av världens bästa orkestrar spelar tillsammans ska du titta på Bavarian Radio Symfoni orkester när de gör sin tolkning av Beethoven. Det är symfoni 3 de tar sig an och det gör de med bravur. Det är alltid nervöst att ta sig an en klassiker och ikon som Beethoven men den tyska orkestern är samspelta och gör stycket rättvisa. Denna orkester är för övrigt baserade i Munchen och leddes länge av Mariss Janson. Om du vill se detta och fler av deras framträdanden kan du göra det på deras egen Youtubekanal. Det är verkligen en fröjd att lyssna till. De har också lanserat flera album som du kan klicka hem från nätet.

Ett tyskt mästerverk med Berlin Philharmonic

Vi håller oss kvar i Tyskland och tittar närmare på ett framträdande av orkestern Berlin Philharmonic. Denna orkester har en 140-årig histora och är verkligen ett namn att räkna med inom denna genre. De har under lång tid lockat de allra bästa musikerna och har en ensemble som många andra bara kan drömma om. Ett av deras mest uppskattade framträdanden på senare år är också Beethoven. Då framförde de symfoni nummer sex tillsammans med Bernard Haitink. Det är så populärt att det har över 1 miljon visningar på Youtube. Hela stycket är cirka 44 minuter och du kommer vara hänförd hela tiden. Det är verkligen musik av allra högsta klass.

Ett ungerskt mästerverk med Budapest Festivalorkestern

Nu reser vi vidare till Ungern och en orkester som har sin bas i huvudstaden Budapest. De leds av en musiker vid namn Iván Fischer och brukar anses vara en av Europas viktigaste och mest inflytelserika orkestrar. Det som utmärker Fischer är att han alltid går sin egen väg och inte alltid håller sig till normer och regler. Det är just detta som har gjort att orkestern har kunnat bli så framgångsrik. Ett stycke som har fått väldigt mycket uppmärksamhet är när de gör sin egen tolkning av Schubert och hans 8:e symfoni. En rolig kuriosa är att Schubert faktiskt aldrig gjorde klart denna symfoni. Ändå är det hans mest kända verk. Det är ett otroligt verk och den ikoniska orkestern från Budapest gör den verkligen rättvisa.

Missa inte Leipzig Gewandhausorkestern

Ett sista framträdande som fått väldigt bra kritik och uppmärksamhet kommer återigen från Tyskland. De valde nyligen att tolka Brahms som förstås är en ikon i dessa sammanhang. De framförde en 2:a symfonin i en kyrka vilket bidrog till ett fantastiskt ljud. Valet av lokal är en av anledningarna till att framförandet var så hyllat. Framförandet är cirka 44 minuter långt och perfekt att lyssna på i bilen eller när du har en stund över. Denna konsert tog plats 2009 men det finns idag möjlighet att se den på TV eller på nätet.

Leipzig Gewandhaus har en väldigt lång historia och de sägs ha varit aktiva i över 500 år. Det är inte många som kan mäta sig med det. Dock är den version vi ser idag av orkestern ganska annorlunda mot den första ensemblen. Idag är de lite mer moderna. En av de många dirigenter som har ansvarat för orkestern heter Felix Mendelssoh. Han är ett välkänt namn i hemstaden Leipzig. De hade dock sina mest framgångsrika år under 70- och 80-talet när de dirigerades av Kurt Masur. Orkestern gör inte bara liveuppträdanden utan har också spelat in flera album.